The elaborate pool area is highlighted by a granite faced hot tub with custom tile work. The tile floor is a random assortment of sea life, showcasing starfish, sand dollars, and a blue lobster. Facing the ocean, the spa illuminates at night and glows with beautiful vibrancy.

Whales Watch had incredible views from the main Ocean View Level, but it lacked a direct connection to the outdoors. A new entry was incorporated into the renovation, featuring a pair of French doors that lead to an outdoor play area. An intricately crafted fence separates the children’s playspace from the pool and cabana area. So as to integrate seamlessly with one another, the landscape and fence were designed at the same time, by landscape architect Arek Galle of Beta Group and Matt St Cyr of Cumberland Ironworks. Constructed of mahogany and stainless steel, the fence undulates through the landscape and is reminiscent of elements found on a ship. Although it appears solely utilitarian, the handmade fence is truly a work of art.

Just beyond the pool sits the cabana, which is outfitted with a full working kitchen for summertime lobster bakes and barbecues. Douglas fir columns seem to rise out of the hand-cut, monolithic stones to a sheltered copper roof; the cabana’s textures and materials reinforce its close connection to nature. Color comes alive in the “living plant wall”, which covers three sides of the cabana. The sedum plants are set within boxes and fit into the stone; they are ideal for this type of treatment as they are low-maintenance and characterized by their water-storing leaves. The open air building is a beautiful study in contrasts: soft greenery against hard lines, neutrals as a backdrop to vivid colors, and indoor functionality meets outdoor space.

The striking infinity edge pool faces the sea, with direct views to Portland Head Light. A single rock juts out over the water…an intentional launching point for a cannonball or swan dive into the deep end. Custom fiber optic lights illuminate the pool terrace, scattered randomly throughout and nestled within the stone’s grout lines. At night, the patio is subtly lit up like the starry sky above.

A large side porch sits off the living room on the Ocean View level, circled by a wood and cable railing as well as the ocean vistas beyond. Custom outdoor furniture, crafted by local Maine artists at Chairman of the Board, provides ample seating for al fresco dining as well as casual seaside lounging. The tranquil sounds of water cascading from the granite encased infinity edge pool can be heard off in the distance.

As a result of the artfully crafted design, the outdoor living areas of Whales Watch create a private seaside retreat…a refuge that feels miles away, but in fact, is only a short drive from the city. Read about Whales Watch Main, Beach + Ocean View